5 идеи защо да доброволствате в местна инициатива

Тук искам да споделя с вас няколко причини, поради които си струва да подкрепите като доброволец местна инициатива. След това просто се огледайте и намерете своята кауза, която да подпомогнете, и станете един от героите, които правят света по-добро място!

    Вдъхнових се да напиша този пост след участието ми като доброволец в една от поредните местни инициативи в родния ми град Бургас. За колкото и кратко да се връщам у дома, винаги надниквам в TimeHeroes. Thanx God, че в България си я имаме тази брилянтна платформа за доброволчество, където можеш да намериш най-близката до сърцето ти “мисия”, независимо дали търTimeHeroes-logo-1сиш нещо кратко- или дългосрочно (от 5 мин. до 5 мес. или повече). Просто филтрираш каузите по различни категории като “място”, “време” и “вид” и ти си на ход!
    Най-прясната ми находка за доброволстване е Полумаратон “Атанасовско езеро”, който е зимно спортно състезание за любители на бягането и колоезденето. Основната цел на събитието е да се популяризират спорта, физическата активност и значението на поддържан резерват “Атанасовско езеро” като природозащитен обект на регионално и световно ниво. Организатори на състезанието са Сдружение “Зелена Странджа”, Българска фондация “Биоразнообразие” и Община Бургас.  Харесаха ми идеята и целта на това събитие, затова още докато бях в Гърция се записах като за добре дошла в родния Бургас да се включа като доброволец. Моята задача бе да мотивирам и да ориентирам състезателите за трасето по време на състезанието.
polumaraton atanasovsko ezero
    И така! Нека Ви покажа някои от причините, поради които си струва да се включите като доброволец в местна инициатива.
     1. НОВИ ПРИЯТЕЛИ!… със сходни § различни интереси

     Без значение колко екстровертна или интровертна личност сте, намирането на нови приятели е нещо, което се случва на всеки и може да бъде истински  обогатяващо! Срещането с другите доброволци, участници, партньори на  инициативата, е предпоставка за безкрайно много общи теми, и дори интереси. Първо, живеете на едно и също място (село, малък или голям град),  което увеличава шансовете за общи теми. Второ, ако (както в моя случай) инициативата е свързана със спорт и дейности на открито, то логично е да срещнете куп други хора, които се интересуват от спортуване, природа, здравословен начин на живот и т.н., което означава, че вероятно ще срещнете нови приятели за бъдещи спортни инициативи или ще намерите компания за други дейности, свързани с природата. Освен това, след като сте намерили обща тема с някого, това Ви прави по-отворени и толерантни да чуете какви са неговите интереси, които не е задължително да се припокриват с Вашите, но пък може да се окаже, че ще събудят у Вас любопитство да опитате нещо ново!

     2. ПОДПОМАГАТЕ СВОЯТА ОБЩНОСТ!
    А това винаги е нещо добро! Участието в развитието на вашата общност е едно от най-великите и най-възнаграждаващи проявления на граждански активизъм и хуманитарно съзнание! Вече споменах в друга публикация 17-те цели за устойчиво развитие на ООН и позитивния отпечатък, който всеки от нас може да остави на нашата планета, като допринесе дори с няколко малки стъпки. Всяко едно действие на солидарност има значения! Никога не забравяйте, че помагането на конкретни хора и общности всъщност е стъпка към промяна, отнасяща се до проблеми, които засягат цялото общество и човечество.
be a superhero
    3. НОВИ РАЗБИРАНИЯ И ОТКРИТИЯ
Дори доброволческата инициатива да се състои в родния Ви град или село, винаги има вероятност да откриете нещо ново и / или да погледнете на старото нещо с нови очи! Едно е сигурно –  обогатяването на мирогледа винаги е добре дошло. Например, преди да се включа като доброволец в полумаратона “Атанасовско езеро”, нямах никаква представа, че родния ми град Бургас, и по-конкретно Атанасовското езеро, до което обожавам да карам колело, е най-богатото на различни видове птици място в България! С 333 вида (от всички 420 за нашата страна), които гнездят, зимуват или преминават тук по време на миграция. И още един удивителен факт е, че нашето “Атанасовско езеро” празнува не само Имен Ден (който е и повода за полумаратона), а също така и Рожден Ден … от далечния 12 август 1980 г., когато е подписана заповедта за обявяване на едноименния резерват.
Flamingo Atanasovsko Ezero Burgas
     4. УМЕНИЯ, ОПИТ И ЗНАНИЯ! … придобиване на нови и подобряване на старите
Доброволчеството в повечето случаи е свързано с комуникация … т.е. едно от невидимите му предимства е подобряването на  комуникационните умения. Независимо дали сте го планували или не, но когато отивате да доброволствате в инициатива, в която участват много хора, самите Вие ще имате контакт… с много хора. Например, докато бях на поста си по време на пHalf Marathon Atanasovo Lakeолумаратона, много случайни минувачи ме разпитваха какво се случва, с каква цел е събитието… така че, без да съм имала подобна нагласа, аз в последствие се превърнах в промоутър на събитието, а и на самото Атанасовско езеро. С радост споделях на моите съграждани, че в нашия град имаме най-богатото на птици място. Друг пример, за който се сещам, как доброволчеството в местна инициатива подобри дадени мои уменията и навици е, че след като се включих в “Бургас рециклира”, станах по-отговорна и осъзната отвсякога относно отпадъците и околната среда.
     5.  ЕВТИНО ИЛИ БЕЗПЛАТНО!… дори понякога си тръгвате с подарък
И не на последно място! Добрата новина е, че когато подкрепяте доброволно местни събития, не е нужно да харчите пари за транспорт на дълги разстояния, можете просто да използвате велосипед до желаното място. Дори много често всички разходи за транспорт, напитки и/или храна се покриват от организаторите или спонсорите. На много събития, за които съм доброволствала, съм получавала дори и подарък. Като тениска с уникален дизайн, която да Ви носи хубави спомени от специалното събитие и която Вашите приятели като забележат, да им разкажете за важната кауза, на която сте бутнали рамо… а подаръкът, който получихме от организаторите на полумаратона (освен обилния обяд) е този бъф (или мултифункционална кърпа за глава), който е супер полезен аксесоар за всякакви дейности на открито за всички сезони.

И така,
просто се огледайте наоколо и намерете своята кауза, която да подкрепите и
станете един от героите, които правят света по-добро място!

 

 

One thought on “5 идеи защо да доброволствате в местна инициатива

  1. Pingback: 5 great reasons to volunteer for a local initiative | let's humanize

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s