Конкурс

УВАЖАЕМИ УЧАСТНИЦИ, БЛАГОДАРИМ за невероятно сърдечните и трогателни истории и чудните рисунки, които ни изпратихте!

УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ, РАЗГЛЕДАЙТЕ РИСУНКИТЕ И ИСТОРИИТЕ НА СЛЕДНИЯ ЛИНК И ДАЙТЕ СВОЯ ВОТ ЗА ТЕЗИ, КОИТО ВИ ТРОГНАТ НАЙ-СИЛНО!

ГЛАСУВАНЕ ВЪВ ФЕЙСБУК: 30 МАЙ – 9 ЮНИ 2018

ОБЯВЯВАНЕ НА ФИНАЛИСТИТЕ: 10 ЮНИ 2018

 

 

Другарски истории показват добрината между деца от 4 континента, живеещи в България

Конкурсът за детска рисунка и разказ „Другарски истории“ бе насочен към млади творци на възраст между 5 и 14 години. Идеята на организаторите – Let’s humanize и Мулти-Култи Колектив е да покажат  на света на възрастните, че в детското сърце няма място за расизъм и ксенофобия. Конкурсът бе насочен към всички деца, живеещи на територията на България, независимо от статутът им на пребиваване. Това позволи на дечица бежанци да разкажат своите трогващи истории от живота в лагера. Рисунките и историите показват ситуации от реалния живот и са пример за това как на такава крехка възраст децата вече са осъзнали красотата и магията на човешките взаимоотношения между различните хора.

Инициаторите споделят, че са получили рисунки и истории, показващи другарство, взаимоопомощ, подкрепа и безгрижни игри между българчета, ромчета, арменчета, турчета, иракчанчета, сирийчета, виетнамчета, ямайкчета, русначета, африканчета. Денят на детето е един от най-старите международни празници. Още през 1924 г. Обществото на народите (ОН) приема за първи път, така наречената Женевска декларация за правата на детето. С инициативата „Другарски истории“ организаторите целят да припомнят, че всяко дете, независимо от георгафските, икономическите, социалните и всевъзможни други трудности, на коите е подложено да расте, има право на щастие и равенство с останалите деца.

Петя Димитрова (7г.) от Русе споделя: „Едно от любимите ми места е залата по балет. Там се срещнах с талантливи и добри момичета от турски, руски, арменски и индийски произход, с които станахме приятелки.“.  Асма Дахам (9 г.)  от Ирак ни разказва как  „През пролетта в лагера имахме часове по градинарство и засадихме цветя. Всеки ден ги поливахме и гледахме как растат.“. Алеко Богданов (11 г.) от София споделя приключенията си със свои приятели от Ямайка: „Те са много забавни – постоянно се смеят, правят музика и танцуват.  Все едно бях с мои приятели, а Уебстър беше на възрастта на дядо ми!“. Юсеф Асаад от Ирак е едва на 10, а от историята му струи житейска мъдрост: “разбрах, че в игрите победата не е най-важното, а да си честен и сплотен с останалите.”. Чрез своята рисунка Александра Цветкова (10 г.) от Плевен показва своето послание: „Децата нямат цветове! Дали са бели, черни или жълти- това е без значение, когато усещаш, че насреща имаш своя сродна душа, с която можеш да споделяш и добрите, и лошите моменти!“, а 10 годишната Мария Замфирова от Вършец, която е член на училищен доброволчески клуб „Добротворци“, е посланик на идеята, че „Различията ни обединяват“. Бургаското участие в конкурса е в лицето на Жара Чакърова от Училище Френе, която разказва впечатленията си от Международния ден на Африка, честван в Бургас преди 2 седмици. Самира Сфук (8 г.) от Сирия с радост си спомня: „Много обичам рождени дни. Има торта, музика и балони. Всички са весели и красиви. Един от рождените дни, които ще запомня беше на нашата учителка Мария в лагера. Имаше бонбони и рисувахме.“, а Мартин Генчев (11 г.) от Тетевен описва една среща, която се превръща в безценно другарство: „Срещата ми с Бисер е история за вяра и толерантност- началото на всяко приятелство.“

Всички истории можете да прочетете на страницата на Let’s humanize, както и да дадете своя вот за тези, които ви трогнат най-много. Крайният срок е до 9 юни. Организаторите планират да оформят дигитална книжка на български и на английски език, която да се разпространява безплатно, и чрез която всички тези примери на доброта и разбирателство да послужат за вдъхновение на малки и големи.

Конкурс за детска рисунка и разказ ДРУГАРСКИ ИСТОРИИ

До всички приятелчета на възраст от 5 до 14 години, живеещи в България!

Мечтал/а ли си някога да покажеш на другите книжка, в която да открият твоя рисунка и разказ? А мечтал/а ли си да участваш в изложба като големите художници? Сега е твоят шанс! Включи се в:

Конкурс за детска рисунка и разказ

„ДРУГАРСКИ ИСТОРИИ“ 

Let’s humanize и Multi-Kulti Collective те канят да се включиш като писател и илюстратор в книжка за малки и големи! Имаш ли другарче (приятел, съученик, познат), което да е от друга – различна от твоята националност, народност или етнос? Ако отговорът е ДА, нарисувай случка, в която участвате и двамата/двете. Опиши историята от рисунката в кратък разказ (от 30 до 300 думи) и ние ще публикуваме в книжка, сътвореното от теб! Единственото условие е да си на възраст между 5 и 14 години и да живееш в България!*  Изпрати ни рисунката и историята, заедно с попълнен ФОРМУЛЯР ЗА УЧАСТИЕ на email: letshumanize@gmail.com

Формулярът за участие можеш да изтеглиш от тук: ФОРМУЛЯР ЗА УЧАСТИЕ

Разказът трябва да бъде напечатан, а рисунката с добра резолюция (300 dpi).

* Конкурсът е отворен за всички деца, живеещи на територията на България, независимо от статута им на пребиваване!

Можеш да ни разкажеш и нарисуваш каквото пожелаеш – любима случка с твоето другарче, един ваш обичаен ден в клас или на градина, любимо ваше място, любима ваша игра, любима ваша храна, как и къде се запознахте, общ спомен или обща мечта.

Формат на творбата: двуизмерна 29,7 х 21 см. (А4) 

Техника и материали: по избор – акварел, темперни бои, пастели, графика, флумастер, молив, колаж или друго.

Награди:

Тъй като вярваме, че всеки включил се малък художник и разказвач заслужава да бъде оценен за своя труд и креативност, всеки участник ще получи грамота за участие! Освен това печелиш място в онлайн книжка, в която ще бъдат публикувани рисунките и историите! Имаш шанс твоите творби да бъдат показани в изложби в различни градове!

Специални награди:

 “Любимец на публиката” (гласуване във фейсбук в страницата на Let’s humanize) в 2 възрастови категории: от 5 до 9 год. и от 10 до 14 год.

Всички творби (рисунки и разкази) ще бъдат публикувани във фейсбук на 30 май 2018 г. Он-лайн гласуването се провежда от 30 май 2018 до 23:59 часа на 9 юни 2018.

* Специалните награди са предметни и осигурени от спонсори.

 

Дати: 

Краен срок за изпращане на творбите: 29 май 2018

Гласуване във фейсбук: 30 май – 9 юни 2018

Обявяване на финалистите: 10 юни 2018

 

Авторски права:

С изпращането на рисунките и разказите, участниците и техните настойници се съгласяват, творбите им да бъдат излъчвани,  показвани и обявявани по всякакъв начин в публичното пространство, електронни и печатни медии, без за това да им се дължи каквото и да било възнаграждение от страна на Организатора. Участникът декларира, че е автор, респективно, че е носител на изключителните авторски права върху рисунката и разказа, предоставени от него за участие в конкурса. Организаторът си запазва правото по всяко време да допълва и променя настоящите Официални правила на конкурса, като промените влизат в сила след оповестяването им на  www.letshumanize.wordpress.com/konkurs